Thursday, November 09, 2006

Patatesli Kurzunush





Patatesli Kurzunush

Yemek konusunda bu benim ilk sitem ve ilk tarifim bir cecen yemeği olsun istedim.
Bu Yemeği ayrıca cerkezler de yapar. Kurzunush'un iki tane versiyonu var. Biri patatesli ve diğeri de Kıymalı. Ve erkekler en çok kıymalısını severler.

Gelelim Tarife

Hamur:
1 kg Un
1 Yumurta (istege göre)
aldigi Kadar su

İç Malzemeleri:
1 Kg Patates
2 bas kuru sogan
kirmizi Biber
pul biber
Reyhan
Tuz

Sosu: (Cecenler Sosa Berim derler)
Etsuyu (yoksa o zaman et-tableti eritin)
3 Yemekkaşığı Biber Salca
7 bas Sarmısak
1 bas kuru Soğan
1 Yemekkaşığı Reyhan
1 çaykaşığı kırmızı biber
tuz

ilk önce Patatesleri soyun ve bir su dolu Tencereye koyun. Patatesler haşlana kadar, hamuru yogurmaya başlayın.Hamur sert bir kıvamda olmalı, mantı hamuru gibi. Hamur dinlenmesine izin verin, cünkü ozaman daha güzel acılır. Hamur dinlenirken.

bir Tavada 3 baş kuru soğanı küp küp doğrayıp sıvıyağda öldürün.Bu soğanları daha sonra patates ezmesine ve ücte birini sosa eklenicek.Patatesler de haşlandıktan sonra onlari bir tepsiye alıp, bir çatal yardımıyla patates püree si gibi ezin, yukarda yazılı olan baharatları ve soğanları damak tadınıza göre ekleyip yoğurun.

Sosu: Teflon Tavada sıvıyağda soğanları öldürün ve 1 yemek kaşığı un eklerseniz daha güzel bir kıvam olur. Salcayı ekleyin ve az kavurun. Etsuyunu eklereyerek karıştırın ve baharatları ekleyin. bu sosu 5 dakikka kaynatın. Ezilmis sarmısakları bir kaseye alın ve 1 yemekkaşığı soğuk su ekleyin sarmısakların acısı, sıcak sosu eklerken kaybolmaması icin (bunu annem öğretti bana ve eskiden cecen kadınları da bunu yaparmış)Soğuk suyu da ekledikten sonra sosu dökün ve karıştırın.
Sos bitti üstünü örtün soğumasın.

Patatesler de bitti ise. Hamuru 4 bezeye ayırıp, mantida gibi merdaneyle ince acın. bir kalın bardakla bastırarak yuvarlak kesin. daha sonra bu kücük çaybardağın tabağına benzeyen hamurlari patatesezmesiyle doldurun ve sol elinizle tuttup haffif katlayıp, uçlarını örgü gibi örün.Bu aşamadan sonra hepsini tencereye su koyup kaynadiktan sonra, atin fakat cok atmayin bir birine yapışır. hafif kepceyle allta kalanları yapışmamak icin kaldırın.

Pişip pişmemesi anlamak icin yukaraya çıkmasını bekleyin. Yukarıya çıkdıktan sonra 3 dakikka daha bekleyin.Ve tam cecen usule göre yemek istiyorsaniz ozaman bu kurzunushları bir büyük tepsiye almalısınız ve ortasına da Kaseyi alın. Cünkü Cecenler bir Tepsiden beraber yerler ve ortadaki kasenin icinde olan sosuna batırrarak yerler. Bu birlik ve paylaşmanın havasını yaratıyor.

Afiyet Olsun

No comments: